Ozonowanie pomieszczeń

Proponujemy zastosowanie ozonowania jako skutecznego sposobu zwalczania wirusów, koronawirusów, bakterii, grzybów i pleśni. Specjalizujemy się w zabiegach dezodoryzacji w celu wyeliminowania uciążliwych zapachów. Ozonowanie warto przeprowadzać profilaktycznie oraz po stwierdzonych infekcjach.

Generatory ozonu mogą być stosowane do dezynfekcji i uzdatniania powietrza w szerokim zakresie. Stosując ozon i utlenianie, można skutecznie redukować lub całkowicie usuwać zapachy, zanieczyszczenia i wiele innych substancji. Ozon neutralizuje praktycznie wszystkie formy związków organicznych i nieorganicznych szybko i skutecznie. Jest efektywniejszy i dużo bardziej przyjazny środowisku w porównaniu do tradycyjnego czyszczenia z użyciem środków chemicznych.

Jak rozprzestrzeniają się czynniki zakaźne?

Wiele bakterii i wirusów rozprzestrzenia się w powietrzu, którym oddychamy. Istnieje rozróżnienie między zakażeniem przenoszonym drogą powietrzną a zakażeniem drogą kropelkową. Unoszące się w powietrzu czynniki zakaźne to małe cząsteczki, które unoszą się w powietrzu i docierają do dróg oddechowych. Jednak najczęstszą drogą przenoszenia przez drogi oddechowe jest infekcja drogą kropelkową, powstałą podczas kaszlu i kichania.

Czynniki zakaźne mogą również przyklejać się do powierzchni i przemieszczać się z powierzchni na powierzchnię. Im więcej osób dotknie powierzchni, tym większe ryzyko, że substancje zakaźne znajdą się na powierzchni, a następnie zostaną przeniesione. Niektóre czynniki zakaźne mogą przetrwać kilka dni na powierzchniach i mogą dalej rozprzestrzeniać chorobę. Na zimnym metalu mogą przetrwać nawet trzy dni.

skrzynka OSS

 

skrzynka OSS na biurku

Ozon w walce z wirusami i bakteriami

Skuteczność (stopień usunięcia lub dezaktywacji) i szybkość niszczenia drobnoustrojów chorobotwórczych zależy od zastosowanej dawki, która funkcją stężenia ozonu i czasu ekspozycji (współczynnik siły dezynfekowania CT). Istnieje wiele rodzajów bakterii i wirusów. Różnią się odpornością na środki dezynfekujące. Zwiększone stężenie ozonu powoduje większe „zabijanie” wirusów przy jednoczesnym skróceniu niezbędnego czasu „pracy” ozonu. Ozonowanie mające na celu usunięcie wirusów i bakterii można stosować na przykład w szpitalach i placówkach opieki zdrowotnej, w autobusach, taksówkach, pociągach, szkołach, karetkach pogotowia i restauracjach.

8-godzinny limit narażenia na ozon dla ludzi w miejscu pracy wynosi na ogół 0,1 ppm. W przypadku ozonowania stężenie przekracza 0,1 ppm, dlatego nie należy wchodzić do pomieszczeń poddanych działaniu ozonu. Następnie należy również upewnić się, że cały nadmiar ozonu został usunięty, wentylując pomieszczenie. Najłatwiej to zrobić, otwierając okna lub, jeśli nie jest to możliwe, pozwolić pracować systemom wentylacji. Ozon szybko rozkłada się i inaktywuje szkodliwe wirusy i bakterie w powietrzu i na powierzchniach, nawet na powierzchniach, które są zwykle trudno dostępne.

Ozonowanie w biurach, apartamentach, hotelach i innych obiektach

Ozonowanie to skuteczny sposób na odświeżenie pomieszczeń poprzez usunięcie zapachu z pleśni, tytoniu, potu, śmieci i resztek jedzenia. Ozon może usuwać zapachy w dowolnym pomieszczeniu, na przykład w salach konferencyjnych, biurach, rezydencjach, pokojach stowarzyszeń i przebieralniach. Doskonale nadaje się również do dużych pomieszczeń, takich jak teatry, kina, sale koncertowe i siłownie. Doskonale dezynfekuje pomieszczenie, usuwając wirusy i bakterie.

Na oficjalnym Serwisie Rzeczypospolitej Polskiej gov.pl Ministerstwo Rozwoju, w zakładce o zapewnieniu bezpieczeństwa w obiekcie hotelowym i innych miejscach noclegowych, zaleca ozonowanie. Po każdym kliencie zaleca się rutynowe sprzątniecie pokoju i oczyszczenie wszystkich powierzchni dotykowych (w tym oparcia krzeseł), sprzętu (np. piloty) i łazienki oraz gruntowne wywietrzenie pomieszczenia, albo po sprzątnięciu pomieszczenia – dokonanie ozonowania, zamgławiania lub dekontaminacji z użyciem innych dedykowanych technologii. W miarę możliwości zaleca się systematyczne wietrzenie wszystkich pomieszczeń bądź ozonowanie powierzchni wspólnych, w wyznaczonych zakresach czasowych.

Usuwanie dymu i zapachów

W przypadku pożarów w nieruchomościach i domach dym i zapach dymu wpłyną również na otoczenie. Zapach dymu przenika do mebli i dekoracji wnętrz i przez długi czas wydziela niepokojący zapach. Ozon może łatwo, szybko i skutecznie zminimalizować zapach dymu. Usuwanie dymu i zapachów możemy przeprowadzić w kuchniach komercyjnych, barach, restauracjach, kuchniach szkolnych, warsztatach, magazynach, garażach i innych obiektach.

Usuwanie pleśni

Pomieszczenia i meble uszkodzone przez wodę szybko spowodują problemy z pleśnią. W odpowiednich warunkach pleśń zaczyna rosnąć już po 24 godzinach. Niektóre pleśnie są toksyczne dla ludzi, a wszystkie pleśnie są bardzo szkodliwe dla materiałów, które atakują. W rezultacie pokoje uszkodzone przez wodę wydzielają niepokojące zapachy i mogą powodować poważne problemy zdrowotne. Ozon zapewnia skuteczne usuwanie pleśni i w 90% eliminuje wszystkie zapachy, dzięki czemu pomieszczenie znów nadaje się do użytku. Sanitacja pomieszczeń uszkodzonych przez wodę może odbywać się w wielu przestrzeniach, takich jak nieruchomości, piwnice, mieszkania, magazyny, garaże, szatnie, łaźnie i toalety.

Zarodniki pleśni są również jedną z głównych przyczyn objawów alergicznych. Jedynym tradycyjnym sposobem na pozbycie się pleśni jest usunięcie wszystkich widocznych pleśni, zdezynfekowanie powierzchni i zmniejszenie wilgoci. Gdy pleśń rośnie w niekontrolowany sposób, może niszczyć powierzchnie, czyniąc je niezdatnymi do użytku. Usuwanie pleśni ozonem eliminuje zarodniki zarówno z powietrza, jak i powierzchni takich jak dywany, podłogi, ściany. Ozon może również „obrabiać” pleśń w trudno dostępnych miejscach, takich jak izolacja, płytki, struktura drewna i cegły.

Zapach, który nie pochodzi ze śmieci, jest często pierwszą oznaką uszkodzenia pleśni i wilgoci. Sanitacja pleśni i zapachów może być stosowana na przykład w mieszkaniach, piwnicach, domach, magazynach, garażach, kabinach, magazynach i toaletach. Używanie ozonu jest sprawdzonym sposobem zapobiegania pleśni. Silny potencjał utleniania ozonu oznacza, że ​​aktywnie zabija zarodniki pleśni w powietrzu, a nie tylko ukrywa zapach. Jest również 3000 razy szybszy niż chlor jako środek bakteriobójczy i jest bezpieczny dla środowiska. Ozon dociera także do trudno dostępnych miejsc i pęknięć, które mogą przenikać przez zainfekowane tkaniny. Jest dobrze udokumentowane, że ozon oferuje szybkie, dokładne i przyjazne dla środowiska usuwanie pleśni.

Usuwanie zapachów dymu

Dym z papierosów, kominków, pożarów i innych źródeł powoduje silny zapach, który może przenikać przez podłogi, ściany i meble. Ozon może skutecznie usuwać większość zapachu. Świadomość ryzyka związanego z biernym paleniem pozostaje wysoka, a specjalnie zaprojektowane pokoje dla palących stają się coraz bardziej powszechne, zwłaszcza teraz, gdy nie wolno już palić w pomieszczeniu, w ogródkach piwnych lub kawiarniach na świeżym powietrzu.

Jednak ze względu na prawie stałą ekspozycję na dym w pokojach dla palących, wejście do takiego pokoju może być nieprzyjemne, nawet dla palaczy. Ozonowanie pokoju dla palących może znacznie zmniejszyć zapach pokoju, a tym samym poprawić komfort gości. Ozon skutecznie rozkłada cząsteczki dymu i oddziela je, aby mogły się rozproszyć.

Ozon może leczyć i skutecznie usuwać inne rodzaje dymu z substancji naturalnych. Ozonowanie można stosować na przykład w pokojach dla palących, pokojach hotelowych, mieszkaniach i innych miejscach, w których zapach dymu powoduje problem, lub po uszkodzeniu przez dym spowodowany pożarem.

Środki zaradcze w produkcji żywności

Mikroorganizmy muszą zostać wyeliminowane, aby wydłużyć okres przechowywania żywności. Dwa obszary, w których ozon może być najbardziej użyteczny, znajdują się na etapie pakowania wstępnego podczas wytwarzania produktów, takich jak mięso i drób, oraz do przechowywania produktów bezpośrednio zebranych, takich jak ziemniaki. Dzięki produktom działającym na warstwę ozonową przed ich zapakowaniem poziom bakterii dramatycznie spada, a listeria i inne patogeny mogą być kontrolowane, co wydłuża okres przydatności produktów.

Obróbka ozonem jest również bezpieczna dla produktów gotowych do spożycia, a także dla produktów wymagających dalszego gotowania. Podczas przechowywania zebranych produktów, takich jak np. ziemniaki, obróbka ozonem oznacza, że ​​problemy z zepsutymi produktami są znacznie zmniejszone ze względu na zdolność ozonu do usuwania szkodliwych bakterii, takich jak erwinia, która powoduje gnicie ziemniaków. Dzięki obróbce ozonem bakterie, pleśń, grzyby i wirusy można wyeliminować na wszystkich etapach między produkcją, przechowywaniem i pakowaniem. Ozon może być stosowany do zapobiegania biologicznemu powlekaniu i eliminowania zarodników, wirusów i bakterii w powietrzu. Odkażanie bakterii i wirusów może być stosowane w kilku fazach przechowywania żywności, na przykład w magazynach, chłodniach, pojazdach transportowych i silosach.

Osadniki tłuszczu – problem z zapachem

Osadniki tłuszczu stanowią duże obciążenie dla środowiska. Mniej tłuszczu w ściekach zmniejsza problemy w rurach kanalizacyjnych, stacjach pomp i stacjach kanalizacyjnych. Osadnik tłuszczu rozprowadza również zapachy do otoczenia poprzez kanały wentylacyjne, rury odpowietrzające, a często także bezpośrednio z pomieszczenia, w którym się znajduje. Może to powodować problemy dla osób mieszkających w bezpośrednim sąsiedztwie.

Problemowi zapachu można łatwo zaradzić dzięki ciągłemu dostarczaniu ozonu. Oprócz zapachu mikroorganizmy, bakterie i wirusy są również szybko i skutecznie redukowane bez pozostawiania chemicznych produktów ubocznych. Dostarczanie ozonu może znacznie ograniczyć rozprzestrzenianie się tych zapachów, a jednocześnie znacznie poprawić higienę przestrzeni.