Jak przygotować lokal do dezynsekcji?

Dezynsekcja to zwalczanie szkodników takich jak karaluchy czy prusaki różnymi metodami. Najpopularniejszymi metodami są opryskiwanie, zamgławianie i żelowanie. Wszystkie te metody wymagają profesjonalnej wiedzy i znajomości środków, jak również metod ich aplikowania. Dowiedz się jak przekodować lokal do dezynsekcji.

 

Sposoby zabezpieczenia domu

Zwalczanie insektów opiera się przede wszystkim na kilku metodach, do najpopularniejszych z nich należy opryskiwanie, zamgławianie i żelowanie. Te metody wymagają dokładnego przygotowania domu czy mieszkania przed zabiegiem. Najważniejszymi rzeczami, które warto zabezpieczyć to przede wszystkim żywność i rzeczy osobiste, z którymi takie środki mogą mieć kontakt. Chcąc usunąć prusaki, pluskwy, mrówki czy karaluchy zazwyczaj wykorzystuje się metody opryskiwania i zamgławiania. Aby skutecznie zabezpieczyć pomieszczenie, do takiego zabiegu należy na początek ocenić, w których miejscach przebywa najwięcej insektów, co znacznie ułatwi firmie dezynsekcyjnej wykonanie swojej pracy. Warto również odsunąć lub wynieść sprzęty domowe oraz meble tak, aby zapewnić łatwy dostęp technikowi.

 

Jak przygotować pomieszczenie do dezynsekcji?

Przygotowując lokal do dezynsekcji warto wykonać następujące rzeczy:

  • Zdemontować listwy oraz inne miejsca, w których mogą gnieździć się insekty.
  • Zabezpieczyć lub usunąć wszystkie produkty żywnościowe. Jeśli dezynsekcja wykonywana jest w całym mieszkaniu lub lokalu, warto je wynieść lub też zapakować w próżniowe pojemniki.
  • Zabrać wszystkie przedmioty osobiste lub też zabezpieczyć je folią. Szczególnie warto pamiętać o pościeli, sztućcach, przybory do pielęgnacji osobistej, maskotki lub zabawki dziecięce.
  • Schować miski z karmą, jak również jedzenie dla zwierząt.
  • Wyłączyć i odłączyć wszelkie urządzenia elektryczne od kontaktów.
  • Zrolować dywany, a o ile to możliwe warto również zdjąć wykładzinę.

Ważną informacją jest to, że dezynsekcji nie przeprowadza się w lodówce, piekarniku, spiżarni oraz w szafkach z żywnością. Tak przygotowany lokal będzie gotowy na dezynsekcję.