W jakich branżach powinno wykonywać się dezynfekcję?

Utrzymanie czystości jest istotne w wielu branżach, gdzie łatwo może dojść do kontaktu z mikroorganizmami stwarzającymi zagrożenie dla życia i zdrowia ludzi. W grę wchodzi tu zarówno wykorzystywanie surowców powodujących wystąpienie tego rodzaju ryzyk, jak i używanie rozwiązań technicznych sprzyjających ich powstawaniu. Nie można też zapominać o tym, że niebezpieczeństwo mogą stwarzać też mikroby przenoszone przez pracowników, które mogą przedostać się do wytwarzanych wyrobów. Sposobem przeciwdziałania zakażeniom będzie efektywna dezynfekcja pomieszczeń. W Bełchatowie usługami tego typu zajmuje się firma ECO-TECH, oferująca również dezynsekcję, deratyzację oraz czyszczenie rozmaitych powierzchni. Przekonajmy się, czym jest dezynfekcja oraz sprawdźmy, jak i gdzie się ją prowadzi.

Czym jest dezynfekcja?

Przeprowadzanie dezynfekcji pozwala na pozbycie się mikroorganizmów chorobotwórczych. Dzięki niej usuwa się bakterie, wirusy oraz grzyby i ich zarodniki, a często także pierwotniaki. Ich obecność w większych ilościach może prowadzić do groźnych w skutkach zakażeń – wiele niebezpiecznych mikrobów może przedostawać się do organizmu drogą powietrzną, a także przez kontakt z powierzchniami, na których się znajdują, wnikając dzięki układowi pokarmowemu czy błonom śluzowym.

Jak i gdzie wykonuje się dezynfekcję?

Dezynfekcja ma na celu pozbycie się zagrożeń biologicznych. W tym celu możliwe jest korzystanie z klasycznych środków biobójczych na bazie rozmaitych chemikaliów od alkoholi po dwutlenek chloru, a także używanie promieniowania ultrafioletowego o odpowiedniej długości fal czy stosowanie ozonu, czyli wysokoreaktywnego chemicznie trójatomowego tlenu. Dezynfekcja jest potrzebna w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją i przetwarzaniem żywności, firmach z branży kosmetycznej, farmaceutycznej i chemicznej, a także w gastronomii, hotelarstwie i placówkach edukacyjnych.